Diamonds are a girls best friend…

Denna mytomspunna sten, en gåva från moder jord som människan beundrat så väldigt länge.
Diamanter är gjorda av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme långt under våra fötter för flera miljoner år sen. Då skapades världens hårdaste naturliga material, men trots detta kan man klyva eller skada en diamant.
När man först hittar dom är dom gråa och matta och liknar mest vilken småsten som helst. Genom att slipa den får man fram diamantens briljans som är given av naturen.

Kvaliteten och därmed priset bestäms utifrån fyra C, som står för cut, colour, clarity och carat.

CUT / SLIPNING
Diamantens propotioner och symmetri är de faktorer som har störst betydelse för stenens briljans. Briljans är det ljusspel som uppkommer till följd av inre reflektioner i diamanten. Den vanligaste slipningen kallas briljant slipning och har 57 facetter.
Slipningen graderas: Mycket god, God, Medel god, Dålig.
Oftast finns inte slipningen med som någon referens när du köper en diamant, det är en kunskap du får lita på att säljaren behärskar och kan särskilja. När du beställer en diamant ifrån oss som är över 0,30ct, väljer vi omsorgsfullt ut stenar efter bästa slipning, så att propotionerna ger mesta möjliga briljans.

COLOUR / FÄRG
Diamanter förekommer i alla nyanser. Dom flesta som används i smycken är vanligtvis vita. Men många färger kan också betinga betydligt högre priser än motsvarande vita, till exempel är naturligt färgade intensivt rosa eller blå diamanter i fin kvalitet väldigt dyra.

Det är också möjligt att förändra färgen hos en diamant, antingen i syfte att göra en vit eller tonad diamant vitare, eller ge en diamant färg. Diamanter Male extra review kan förekomma naturligt i många färger, gult, rosa, blått, brunt, grönt och rött. Dessa kallas fancydiamanter.
Dom som är lite gulaktiga eller bruna, sk coffeediamanter är billigare än dom mer eftertraktade vita.

Färgerna bestäms i:

River                          D-E               Mycket sällsynt vit
Top Wesselton           F-G               Sällsynt vit
Wesselton                  H                   Vit
Top Crystal                 I                    Mycket lätt tonad vit
Crystal                       J                    Lätt tonad vit
Top Cape                   K-L                Tonad vit
Cape                          M-N               Lätt gulaktig
Yellow                        S-Z                Gul-brunaktig

CLARITY / KLARHET
Alla stenar har små partiklar, eller inneslutningar som det kallas. Det är små, små fragment av naturligt mineral. För att fastställa dom behövs en lupp med tio gångers förstoring. Ju färre inneslutningar som finns, desto finare och renare sten.

IF                   Internally flawless                      Luppren, fri från inneslutningar
VVS               Very, very small inclusions        Mycket, mycket små inneslutningar
VS                  Very small inclusions                Mycket små inneslutningar
SI                   Small inclusions                        Små inneslutningar
Pique              Pique                                        Tydliga inneslutningar, synliga för blotta ögat

CARAT / VIKT
Alla ädelstenar vikt mäts i carat. En carat motsvarar 0,2 gram.

ÄKTHET / CERTIFIKAT
Något som inte är helt enkelt är att undersöka en diamants äkthet. Nuförtiden finns en stor mängd imitationer. Det finns även en hel del manipulerade stenar, som man gör för att förbättra stenens kvalitet. Man kan till exempel laserborra ut eventuella orenheter och fylla igen med syntetisk massa, vilket är väldigt svårt att upptäcka. Vid bearbetning (tex fattning av stenen) kan det gå så illa att man råkar trycka precis på den syntetiska massan som då har annan densitet, vilket gör att stenen ser spräckt ut. Därför bedömmer vi från fall till fall om vi kan ta emot kundens stenar.

Alla våra diamanter ingår i något som kallas kimberley processen, dvs dom är inga konflikt eller blodstenar. Alla handlare i ledet garanterar att den dom handlar av kan härleda stenarna.

När ni köper en diamant ifrån oss som är över 0,30ct får ni alltid ett certifikat från GIA eller HRD. Där finns all information om stenen. Ofta finns det ett nummer lasergraverat på dessa stenar som också uppges i certifikatet, så att dom inte ska gå att förväxla.